terug

Hoe kunt u uw sigaren het beste bewaren?

In principe zijn sigaren onbeperkt houdbaar, mits u ze goed bewaart. De meningen zijn verdeeld over het bewaren van sigaren. Dit kan namelijk op verschillende manieren gedaan worden. Als u vaak sigaren rookt heeft u waarschijnlijk een humidor in huis, maar wanneer u maar af en toe van en sigaar geniet, heeft u deze wellicht niet. Wat is zijn de mogelijkheden om uw sigaren te bewaren en wat is de beste manier? U leest het in dit artikel.

De juiste luchtvochtigheid en temperatuur

Sigaren moeten bewaard worden in de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen shortfiller sigaren en longfiller sigaren. Shortfiller sigaren zijn echte Nederlandse sigaren en kunt u het best bewaren met 50 tot 60% luchtvochtigheid. Bewaar de sigaren niet in de felle zon. Longfillers zijn handgemaakte sigaren die worden gerold uit hele tabaksbladeren en hebben dan ook een iets hogere luchtvochtigheid nodig om goed bewaard te blijven, namelijk een luchtvochtigheid van 70%.

Sigaren bewaren in een humidor

Rookt u vaker sigaren en vindt u het leuk om een voorraadje van verschillende soorten te hebben, dan kunt u uw sigaren het beste bewaren in een humidor. Een humidor is een speciale bewaarkist die wordt gebruikt om sigaren in goede conditie te houden. Een humidor heeft een ingebouwde hygrometer en sponshouders die u regelmatig moet bevochtigen om de luchtvochtigheid in de humidor op peil te houden. De humidor is vrijwel altijd gevoerd met onbehandeld mahonie of cederhout. Ook moet een humidor eens in de twee weken laten luchten door deze leeg te halen en opnieuw in te delen. Bewaar de humidor in een ruimte die altijd op kamertemperatuur is, dus tussen de 18 en 21 graden. Wanneer u sigaren hebt gekocht die in cellofaan geleverd worden, verwijder dan eerst het cellofaan alvorens u de sigaren in de humidor legt.

Sigaren bewaren zonder humidor

Natuurlijk is het ook mogelijk om uw sigaren te bewaren zonder humidor. Wanneer u maar af en toe een sigaar rookt, is het ook niet per se nodig om een humidor aan te schaffen. Toch blijven sigaren wel het langste goed en lekker in een humidor. Het grootste gevaar van het niet bewaren van sigaren in een humidor, is dat ze uitdrogen. Wanneer u geen humidor heeft, zijn de sigaren dan ook simpelweg minder lang goed te houden. U kunt de sigaren dan bijvoorbeeld in het cellofaan bewaren. Het cellofaan beschermt de sigaar zelf, maar heeft ook invloed op de rijping van een sigaar. Het laat wel vocht door, waardoor dit rijpingsproces wel wat vertraagt.

 

Ook worden sigaren wel eens bewaard in metalen buizen of zelfs in de koelkast. Wanneer u geen humidor heeft, is het het beste om deze in de originele doos of in het cellofaan te bewaren. Wanneer u de sigaren in de koelkast bewaart, kunnen ze snel uitdrogen en geuren van andere producten in de koelkast opnemen; dat wilt u natuurlijk niet! Het allerbeste is om, wanneer u geen humidor hebt, de sigaren gewoon binnen een week op te roken. Een voorraad sigaren opbouwen zonder humidor, is niet verstandig.

 


geschreven door Sigarenverkoop - 07-03-2019 10:18

laatst geupdate op : 16-08-2022 06:05

tags : Sigaren bewaren