De Sigaar - Geschiedenis
Sigaren zijn al een paar 100 jaar oud en voor het eerst geproduceerd in Spanje. De eerste sigaren werden in Nederland geproduceerd rond 1770 in Delft. Vervolgens is het maken van sigaren in 1826 echt van de grond gekomen in de hanzestad Kampen. Daarna heeft het produceren van sigaren een grote ontwikkeling gekend. Rond 1900 had iedere stad wel een sigarenfabriek, waar soms honderden mensen werkzaam waren. In die tijd was het maken van sigaren handwerk dus heel arbeidsintensief. Het was dus niet vreemd dat de industrie zich naar die streken bewoog waar de arbeid goedkoop was.
Zo was er een duidelijk zwaartepunt van het sigaren maken in Brabant, maar ook in Kampen, Veenendaal en Wageningen ontstonden grote fabrieken. Grote merken zijn daar ontstaan zoals Elisabeth Bas (nu La Paz), Ritmeester, Schimmelpenninck, Wintermans, Agio en nog vele anderen. Ook de machines werden geïntroduceerd in de sigaren industrie. Dit ging ten koste van duizenden banen en daarmee is de nodige onrust bij arbeiders ontstaan. Heden ten dage worden er nog maar een beperkt aantal sigaren gemaakt in Nederland. De grote merken produceren vrijwel allen volautomatisch sigaren in fabrieken in België.
Sigaren hebben altijd een associatie gehad met genieten van het goede leven. Het roken van sigaren vergt even de tijd en is totaal verschillend ten opzichte van het roken van sigaretten. De sigaar net zoals thee, koffie , wijn en whiskey een product dat gemelangeerd moet worden. Juist het kiezen van een goed combinatie van verschillende tabakken en hun kenmerken maakt een sigaar specifiek. Dat Nederlanders dit goed kunnen heeft ook te maken met het koloniale verleden. In Indonesië konden tabaksplantages in opdracht tabak aanplanten en de Nederlanders brachten het naar Nederland om daar sigaren en andere tabaksproducten er van te maken.
De maatschappelijk discussie over het roken heeft ook het roken van de sigaren in een minder goed daglicht gesteld. Wat echter een fundamenteel verschil met het roken van sigaretten is dat de sigaar niet over de longen wordt gerookt. Het gaat immers om proeven en dat doe je met je tong!